طراحی، مهندسی و ساخت جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی ابزاری در کارگاه برای جابجایی بار‌های با وزن بالا است که به صورت یک پل یا گریند، در ارتفاع معینی نصب می‌شود و وظیفه انتقال بار‌های سنگین را که برای افراد غیرممکن یا مضر یا خطرناک است به عهده دارد. به گفته سایت مجموعه معتبر پل صنعت فلز: “تقریباً در هر محیط صنعتی و همچنین صنایع مختلف وقتی وزن تجهیزات به بیش از یک تن برسد بلافاصله نیاز به جرثقیل سقفی احساس می‌گردد. و از مزیت‌های اصلی آن پوشش 90 درصدی تمامی نقاط محوطه یا سالن شما بدون اشغال کوچکترین فضای کاری مفید شما است.”

جرثقیل سقفی

فهرست مطالب

این بالابر با استفاده از موتور‌های برقی خود با حرکت در سه محور طول، عرض و ارتفاع، تمامی مناطق کارخانه، سوله یا محیط کارگاه را پوشش می‌دهد. عملکرد این ابزار توسط افراد از طریق ریموت کنترل یا کلید فرمان انجام می‌شود و با پذیرش برنامه می‌تواند یک فعالیت خودکار از پیش تعیین شده انجام دهد که هزینه انجام کار را کاهش و دقت را افزایش می‌دهد. جرثقیل سقفی به طور کلی به دو دسته کلی تک پل (مونوریل) و پل دوبل (دوپل) تقسیم می‌شود.

برای اطلاع از قیمت‌ها تماس بگیرید
۰۲۱۸۸۳۴۱۳۴۹

کارایی و کاربرد جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی در کنار جرثقیل دروازه‌ای که خود نوعی از جرثقیل‌های سقفی (overhead cranes) هستند به دلیل نیاز مبرم به استفاده حداکثری از فضا بهترین گزینه برای استفاده در مکان‌هایی است که امکان استفاده از جرثقیل‌های دیگر وجود ندارد. این مدل جرثقیل در محوطه سرپوشیده برای جابجایی مکرر و انتقال بار‌های سنگین از مکانی به مکان دیگر استفاده می‌شود. صنایعی که نیاز به حمل بار، قطعات یا محموله‌های سنگین در فرآیند‌های تولید، ذخیره‌سازی و سایر زمینه‌ها دارند (مانند خودروسازی، تجهیزات سنگین، کشتی‌سازی، نیروگاه‌ها، هوانوردی، تولید فلز و بتن، ساخت تجهیزات حمل و نقل و غیره) از این کاربرد‌های جرثقیل استفاده می‌کنند. جرثقیل سقفی ممکن است بهترین گزینه برای حمل و جابجایی کالا برای محیط‌هایی با دهانه‌های وسیع باشد. در صورت عدم وجود ستون برای تحمل وزن جرثقیل و لود بار می‌توان از سازه‌های نگهدارنده مخصوص برای راه‌اندازی و نصب جرثقیل سقفی استفاده کرد.

ساخت جرثقیل سقفی

ساخت جرثقیل سقفی

ساخت جرثقیل سقفی را می‌توان به سه مرحله اصلی خرید، طراحی و تولید تقسیم کرد که در ادامه هر کدام به صورت جداگانه و به تفصیل توضیح داده خواهد شد، اما از نظر زمانی، فرآیند ساخت جرثقیل سقفی بین 4 تا 8 ماه طول می‌کشد.

خرید متریال و قطعات جهت طراحی و ساخت جرثقیل سقفی

خرید تجهیزات لازم برای ساخت جرثقیل سقفی به دو دسته خرید داخلی و خرید از خارج تقسیم می‌شود. قطعاتی مانند ترولی (آسانسور) که در ایران تولید نمی‌شوند یا تولید‌های داخلی کیفیت پایینی دارند از شرکت‌های اروپایی مانند Verlinde (فرانسه) یا Street استریت در انگلستان خریداری می‌شوند.

اما قطعاتی که در داخل و با کیفیت بالا یافت می‌شوند مانند موتور گیربکس‌های طولی SEW، ورق‌های فلزی، متریال لازم برای ساخت چرخ، بلبرینگ‌ها، اتصالات‌ها و پیچ‌ها، رنگ مخصوص، خط برق‌رسانی طولی (Bus Bar) ) و خط عرضی برای برق‌رسانی (C-Rail)، کابل‌ها، فرمان، ریموت و لیمیت سوئیچ نیازی به خرید خارجی ندارند و در داخل با کیفیت مناسب تولید می‌شوند.

طراحی و مهندسی جرثقیل سقفی

در این مرحله ابتدا لوکیشن (محلی که قرار است جرثقیل سقفی نصب شود) انتخاب می‌شود. یعنی نقشه برداران، تکنسین‌ها و طراحان از محلی که قرار است جرثقیل سقفی نصب شود بازدید می‌کنند و تمام اطلاعات مربوط به محیط (از ابعاد سوله یا سالن گرفته تا استحکام ستون‌ها برای تحمل وزن جرثقیل و …) را ثبت می‌کنند. با توجه به نیاز خریدار، امکاناتی را که محیط می‌تواند در اختیار طراحان قرار دهد، بررسی می‌کنند.

مرحله بعدی طراحی و تهیه نقشه جانمایی کلی (General Arrangement) است که توسط نرم‌افزار‌های مهندسی مانند autocad، rhino، revit و یا نرم‌افزار‌های مشابه به دست می‌آید. گاهی اوقات نمونه‌های سه بعدی فضایی جرثقیل سقفی تهیه می‌شود تا تمامی ظرفیت‌ها و نیاز‌های کارفرما آزمایش شود و نتیجه نهایی به دست آید. پس از آن تمامی طرح‌ها باید تأیید شوند و پس از تصویب آماده اجرا خواهند شد. گاهی اوقات محوطه کارگاهی که جرثقیل سقفی در آن اجرا و اجرا خواهد شد نیاز به تغییرات جزئی مانند نظافت، رنگ‌آمیزی، جوشکاری، مقاوم‌سازی و … دارد که می‌تواند همزمان با سایر مراحل طراحی و ساخت جرثقیل سقفی انجام شود.

ساخت جرثقیل سقفی سوله

اجرای ساخت جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی از اجزای زیادی تشکیل شده است که هر کدام باید به درستی در محل صحیح خود قرار گیرند تا کارایی کافی در جرثقیل داشته باشد. این اجزا، از ورق‌های فولادی که باید به یکدیگر جوش داده شوند تا خود موتور و سایر قسمت‌ها برای ساخت جرثقیل، با هم چهار قسمت اصلی یک جرثقیل سقفی را تشکیل می‌دهند. این چهار قسمت عبارتند از: راه آهن، پل، پل و متعلقات.

ویدئوی نصب و راه اندازی جرثقیل سقفی (روی ویدئو کلیک کنید)

پل جرثقیل برقی

برای ساخت پل با توجه به عرض کارگاه، سوله یا محیطی که قرار است جرثقیل نصب شود، ورق‌های فولادی با محاسبات بسیار دقیق با برش سرد تهیه می‌شود و مطابق نقشه و با سرسازی و پخکاری ورق‌ها، پل به عرض مورد نظر می‌رسانند. همزمان بال بالایی (سمت پل که در آن شین برق‌رسانی قرار دارد) و بال پایینی (سمت دیگر پل) به اضافه تسمه تیرچه را می‌توان به هم وصل کرد تا هادی (چهار طرف) روی بال برای جوشکاری آماده شوند. سپس دیافراگم روی بال بالایی قرار می‌گیرد و بدنه روی دیافراگم و بال بالایی به شکل U مونتاژ می‌شود.

مجموعه‌های بالا و پایین به U مونتاژ می‌شوند و تشکیل جعبه پل مرحله بعدی ساخت است که باید قبل از جوش طولی بال به بدنه انجام شود سپس ساخت سر پل انجام می‌شود تا اینکه پل آماده مونتاژ روی مهره‌ها و تنظیم دهانه می‌باشد و پس از آن تمامی قسمت‌های جانبی مانند درپوش، گلگیر و … نیز ساخته و جهت آماده‌سازی پل یا پیچ و مهره می‌شوند یا به پل جوش داده می‌شوند. در نهایت پل تمیز و رنگ‌آمیزی شده و کنترل کیفی آن قبل از نصب انجام می‌شود. به جز کنترل نهایی، در تمام مراحل جوشکاری، روی هر جوشی که ساخته می‌شود، کنترل و تست غیرمخرب جوش انجام می‌شود تا پل از نظر ایمنی در بالاترین سطح ممکن باشد.

ساخت جرثقیل سقفی کارگاهی

ساخت کلگی جرثقیل سقفی

ساخت پل نیز مانند پل شامل برش سرد، گرد کردن طبق نقشه، جوش هادی (چهار طرف) بال، تنظیم دیافراگم بال بالایی، مونتاژ دیافراگم دیافراگم و قسمت بالایی است. بال، و مونتاژ قسمت‌های بالایی به شکل U. پایین به شکل U جمع می‌شود و جعبه شکل دهی و جوش طولی بال زنده می‌شود. علاوه بر این، سوراخکاری چرخ و نشیمنگاه فلنج و جوشکاری خود فلنج انجام می‌شود و هولدر چرخ، شفت و مجموعه بلبرینگ مونتاژ می‌شود. پس از آن، درپوش باید روی بدنه پیچ شود. در نهایت کلگی تمیز و رنگ‌آمیزی می‌شود.

دیگر تجهیزات بالابر برقی زنجیری و بالابر سیم بکسلی (چرخ، برق و شین):

برای ساخت چرخ، اقلام خریداری شده باید ماشین کاری و تراش کاری شده و به بلبرینگ‌های لازم و مناسب متصل شوند. سپس فلنج چرخ به چرخ جوش داده و در نهایت مجموعه چرخ به همراه محور نگهدارنده چرخ و یاتاقان مونتاژ می‌شود.

فرآیند برق پس از آماده‌سازی تجهیزات مورد نیاز تابلو طبق نقشه به مونتاژ قطعات سینی قطعات می‌رسد. اتصال قطعات انجام شده و الزامات آن اجرا باید شود. علامت‌گذاری قطعات و شماره سیم‌ها قسمت بعدی کار است و سپس مونتاژ سینی داخل تابلو برق و سپس مونتاژ برد برق بر روی پل انجام می‌شود. پس از آزمایش و اطمینان از سالم بودن همه چیز، در نهایت تخته جدا می‌شود تا به محل کار منتقل شود.

برای ساخت برق‌رسان ابتدا تجهیزات جانبی آن ساخته می‌شود، سوراخکاری‌های لازم انجام می‌شود، قطعات سازه پل و کلگی جوش می‌شوند، پایه برد به محل مورد نظر جوش داده می‌شود، برد برق مونتاژ می‌شود، تست شده و سپس مجدد دمونتاژ می‌شود و تمیز و رنگ‌آمیزی برای اجرا در محل انجام می‌شود

ساخت و نصب ریل جرثقیل سقفی (راهرو) در کارگاه

برای ساخت ریل ابتدا باید وسایل عبور و تردد تکنیسن‌ها و کاربران ساخته شود سپس تجهیزات نرده وصل شود و اتصالات پیچی آن سوراخ و تنظیم شود و اتصالات به پل جوش داده شود. پس از آن، اتصالات پیچی با اتصالات رابط پل با جوش مونتاژ می‌شود و تنظیمات همه چیز بررسی می‌شود. پس از آن قطعات پیچ یکی یکی شماره‌گذاری می‌شوند سپس جداسازی شده و رنگ‌آمیزی آن‌ها آخرین مرحله در ساخت راهرو است.

نصب جرثقیل سقفی

نصب جرثقیل سقفی برقی در محل شامل 16 مرحله بسیار دقیق است.

  • ابتدا باید تیر‌های بلبرینگ را مجدداً می‌بایست بررسی کرد تا ببینیم آیا قدرت کافی برای تحمل وزن جرثقیل و بار داشته باشند.
  • پس از آن بررسی می‌شود که دهانه سالن برای ورودی پل مناسب باشد.
  • در مرحله سوم ریل‌های طولی پیش ساخته در محل نصب می‌شوند.
  • پس از آن، خطوط انتقال طولی توسط شین‌هایی که قبلاً ساخته شده، در محل نصب می‌شوند.
  • در مرحله بعد پل روی کلگی‌ها مونتاژ شده و نسبت به دهانه سالن با دقت میلی‌متر تنظیم می‌شود.
  • موتور‌های حرکت پل در محل مورد نظر در محور طولی نصب می‌شوند.
  • سپس ریل‌های متقاطع بر روی پل قرار می‌گیرند و سایر لوازم جانبی متقابل برای برق‌رسانی در محل به جرثقیل متصل می‌شوند.
  • کابل کشی‌ها به طور کامل انجام می‌شود.
  • با کمک جرثقیل کامیونی، جرثقیل سقفی از روی زمین بلند می‌شود و روی ریل‌های طولی قرار می‌گیرد.
  • بالابر نیز با استفاده از جرثقیل کامیونی نصب می‌شود.
  • سپس موتور‌ها و سایر المان‌های کنترل و قدرت نصب می‌شوند.
  • در این مرحله جرثقیل نصب شده و از نظر کارایی و سلامت فیزیکی تست می‌شود.
  • تنظیمات نهایی در جرثقیل سقفی انجام می‌شود.
  • تمامی تست‌های مربوط به بارگیری و انتقال به مکان‌های دیگر انجام می‌شوند.
  • آموزش‌های جامعی به اپراتور‌هایی که باید جرثقیل را کنترل کنند ارائه می‌شود.

و در نهایت تحویل نهایی به مشتری انجام می‌شود.

تمامی مراحل فوق بسیار دقیق، تخصصی و نیازمند اشراف کامل هستند. مجموعه‌ی متخصصین، مهندسین و تکنسین‌های ما در آران باخ با سابقه‌ی چندین ساله در زمینه ساخت انواع جرثقیل‌های سقفی و جرثقیل‌های دروازه‌ای آماده ارائه هر گونه مشاوره و خدمات به شما صنعتگران و مدیران گرامی هستند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها