گیربکس

در تمامی جرثقیل ها قلاب یا(Hook)به وسیله زنجیر و یا سیم های بکسل مخصوص نیروی کششی ناشی از وزن را تحمل کرده که این نیرو در ارتفاع به سبب نیاز به حرکت در حالات مختلف افقی یا عمودی توسط دیگر عوامل کنترل و خنثی می شود در این میان نقش گیربکس ها بسیار حائز اهمیت بوده و غیر قابل چشم پوشی می باشد.

دربعضی از جرثقیل ها حرکت در حالات مختلف گاهأ تاچندین مورد می باشد مثل جرثقیل های سقفی که علاوه بر حمل و جابجایی در یک نقطه ,نیاز به حمل تا چندین متر به صورت افقی و یا بعضأ در حالت عمودی می باشد در این نوع جرثقیل ها مجموعه الکتروموتورها و گیربکس هایی وجود دارند که تمامی نیازهای حرکتی را مرتفع می سازند.

هرچقدر توان جرثقیل بالاتر باشد الکتروموتور وگیربکس صنعتی  قوی تری در ساخت آن به کاربرده می شود.درطراحی وساخت جرثقیل ها از انواع مختلف گیربکس ها استفاده می شود.

گیربکس های مورد استفاده در طراحی و ساخت جرثقیل

  • گیربکس حلزونی
  • گیربکس خورشیدی

گیربکس حلزونی

در انواع متفاوت پایه دار ، فلنچ دار  و هالو شافت وجود دارد. جنس پوسته گیربکس های حلزونی آلومینیومی می باشد که در مقابل ارتعاشات مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می دهد.  از مزایای گیربکس حلزونی می‌توان تعمیر و نگهداری آسان این نوع گیربکس اشاره نمود و راه‌اندازی این نوع گیربکس ها بسیار نرم می باشد و به همین دلیل سر و صدای بسیار کمی دارند.  از دیگر مزایای آن راندمان بالای گشتاور خروجی  و غیره می توان اشاره کرد.

معایب گیربکس های حلزونی

عدم امکان استفاده در دورهای بالاتر از1500rpm

دمای کاری بالابه دلیل ساختار چرخ دنده و ماردون (درگیری زیاد)

راندمان نسبتأ پایین65%

گیربکس خورشیدی

این نوع گیربکس ها به دلیل خاصیت های فوق العاده نسبت به سایر گیربکس ها دارای مزیت های بالقوه می باشند.

مزیت های گیربکس های خورشیدی شامل:

1.تحمل نیروهای محوری و شعاعی بالا

2.عمرمفید کاری بسیاربالا

3.راندمان بالا تا95%

4.کم حجم بودن نسبت به گشتاور خروجی آنها

5.صدای پایین حین کار

6.نصب و راه اندازی ساده و آسان

7.تنوع در نسبت با توجه به سایز

8.تعمیر و نگهداری آسان

9.مصرف بهینه انرژی(برق و…)

10.تنوع در نوع اتصال به دیگر ادوات