در هر محیط صنعتی در میان صنایع مختلف وقتی وزن تجهیزات از یک تن بیشتر باشد، نیاز به جرثقیل سقفی احساس میشود. اما اگر جای کافی برای نصب جرثقیل نباشد چه باید کرد؟ جرثقیل سقفی همانطور که مشخص است، زیر سقف سالن نصب شده و در طول و عرض و ارتفاع سالن بارها، تجهیزات و مواد اولیه یا ماشین آلات را جابجا میکند. بنابراین جرثقیل سقفی یکی از پرکاربردترین تجهیزات جابجایی در هر کارگاهی است. جرثقیلهای سقفی انواع مختلفی دارند و ساخت جرثقیل سقفی میبایست بر اساس نیاز کارفرما و مصرفکننده باشد.
همانطور که سایت مجموعه معتبر نیروزا بیان کرده است:
بطور کلی در جرثقیلهای سقفی، یک اندازه و رویکرد ثابت برای طراحی و ساخت جرثقیل وجود ندارد; زیرا هر جرثقیل به دقت برای یک هدف یا کاربرد خاص طراحی و مهندسی شده است و کاملاً مطابق با نیاز هر کسب و کار و کارگاهی تولید و پیکربندی میشود.
جرثقیل سقفی را براساس ساختار میتوان به دو نوع دو پل و تک پل تقسیم نمود:
این نوع جرثقیل قابلیت نصب در سولهها را داشته و حد مجاز وزن بار برای آن حدود ۲۰ تن میباشد و برای سالنهایی با دهانه کمتر از ۱۵ متر نوع ایدهآلی است. از مزایای استفاده از این نوع جرثقیل میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
اجزای مختلف جرثقیل سقفی (روی ویدئو کلیک کنید)
این نوع جرثقیل در سالنها و سولههای با دهانه عریض و یا ارتفاع زیاد و یا جهت جابجایی بارهای عریض و دارای طول زیاد مورد استفاده هستند. جرثقیلهای سقفی دو پل نسبت به کارایی که دارد، دارای مزیتهایی است، از جمله مزیتهای که جرثقیل سقفی دو پل نسبت به نوع تک پل آن دارند عبارتند از:
جرثقیلهای سقفی همانند جرثقیل های دروازه ای بهترین گزینه برای جابجایی بار در سالنهای مسقف در دهانهها و با ظرفیتهای بار متفاوت میباشد. برای دهانهها و ظرفیتهای پایین از نوع تک پل و برای دهانهها و ظرفیتهای بالا از نوع دو پل استفاده میشود. جرثقیلهای دو پل راهبر با مجموع چهار، هشت و یا شانزده چرخ تشکیل شده و دارای یک یا چند بالابر میباشند، کلیه تجهیزات بالابر برروی کالسکه قرار میگیرد و کالسکه بر روی ریلهای حرکت عرضی نصب شده بر روی پلهای جرثقیل حرکت میکند. این نوع جرثقیلها به دلیل تنوع ظرفیت در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارند و عمدتاً در صنایع سنگین و پر کار از ۱۰۰ تن و دهانه ۳۵ متر با سازه جفت پل با قابلیت نصب بالابرهای برقی سیم بکسلی زنجیری یا پنوماتیک طراحی و ساخته میشوند.
در جرثقیل سقفی جفت پل جهت برای دید مناسب و تسلط در جابجایی دقیق بار و ایمنی اپراتور از کابین استفاده میشود که به صورت آپشن سفارشی به درخواست مشتری اجرا میگردد. کابینها مجهز به کلیدهای جوی استیک جهت فرمان دادن به جرثقیل و سیستمهای گرمایش و سرمایش و صندلی مناسب جهت اپراتورها میباشند.
با توجه به اینکه در جرثقیل سقفی دوپل کالسکه بالابر بر روی پلها قرار میگیرد این امکان و مزیت ایجاد شده که با اضافه نمودن راهرو تعمیراتی بر روی یک یا هر دو پل جرثقیل، دسترسیها به بالابر و محرکههای طولی و چرخهای کالسکه به سهولت و در کمال امنیت امکانپذیر گردد. در صورتی که برای جرثقیلهای سقفی تک پل این امر میسر نمیباشد.
در جرثقیلهای سقفی جفت پل با ظرفیتهای بالا با افزایش تعداد چرخها از ۴ به ۸ یا ۱۶ عدد، تقسیم بار بر روی تیر حمال بهتر بوده و نیروهای وارده به ستون و تیرهای حمال سالن به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. این موضوع موجب صرفهجویی زیادی در هزینه ساخت سالن میگردد، همچنین به علت کوچک شدن چرخها و محرکهها عملیات سرویس و نگهداری چرخها نیز تسهیل میگردد.
در جرثقیلهای سقفی وظیفه هماهنگی و فرمانپذیری کلیه اجزای جرثقیل به واسطه تابلو برق و المانهای طراحی شده در آن با فشاردادن دکمه ریموت کنترل از داخل کابین یا از روی زمین انجام میگردد.
جرثقیلهای سقفی تولیدی شرکت مهندسی آران باخ بر استانداردهای روز جهان و نرمافزارهای معتبر مدل شده و پس از محاسبات دقیق و تحلیل نرمافزاری با استفاده از بهترین متریال در این شرکت ساخته میشوند. کلیه مراحل طراحی تا ساخت جرثقیل سقفی در کارخانه شرکت مهندسی آران باخ انجام میشود